Ahad, 10 Januari 2010

RENUNGAN BERSAMA...

Dicatat oleh idayurizuan di 4:52 PG 0 ulasan
jz nk kongsi ngan kenkawan...

UNTUK SI PEMAKAI

Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..sunah nabi jarang nak kut..Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ...oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek.
Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu
E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

>> 1] jari manis
>> 2] jari kelingking (anak jari) CINCIN

dan jangan memakai pada jari
>> 1] jari tengah
>> 2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan jugasaudara- mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat >> mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

Selasa, 5 Januari 2010

Jalan-jalan wz my fmily

Dicatat oleh idayurizuan di 2:04 PG 0 ulasan
pgujung cuti sekolah abah bawak adik2 n abang dtg umah ayu..bwk pengantin sama..esok 2 kami p umah makndah kat guar napai, kedah...pas 2 p umah mak metua ku..kesokannya plak kami p gua kelam n wang kelian..tp gbr gua n kat wang kelian tak ndak kat ayu sbb masa tu ayu senak perut..so ada gbr kami mandi manda jar...layannnn..
terjun jgn tak terjun


wa..wat hubby split

pesen apa da BIL

dani tergelincir..terantuk kepala..kesian dia..

cak..

sukenye...

sonok berkubang yea..

pengantin baru..

pengantin lamer...huhuhu

seboknya tok man dgn hp...ish..ish..ish..

my hubby wz my daddy..

mymum n my luvly siss..mak majuk kat abah..j
gn tak tau..muka madom jer..

Jumaat, 25 Disember 2009

' Masyaallah'

Dicatat oleh idayurizuan di 3:29 PG 0 ulasan
Ari ni ayu nak kongsi skit ngan kankawan ttg penggunaan MasyaAllah yang slalu disebut dalam keadaan atau situasi yang tak sepatut dan sepatutnya.

Kadang2 kita terpengaruh dengan movie, terutama cerita P. Ramlee yang banyak menggunakan ' Masyaallah' dalam situasi yang silap.

Bayangkan jika anda forward kan kepada sahabat2 lain, pahala akan terus berganda macam juga buat selling-networking, cuma in this case, pahala yang berganda bukan duit..
Didapati ramai di kalangan kita menggunakan lafaz 'MasyaAllah' ketika berhadapan dengan situasi yang tidak disukai atau tidak elok, contoh ketika terlihat gambar2 censored atau bila anak2 kita buat perangai nakal.


Sebenarnya istilah 'MasyaAllah' bermaksud ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG. Mengikut buku 'What Do Say' by Kathyn Abdullah, kita menggunakan istilah 'MasyaaAllah' bila kita melihat 'something nice' seperti melihat bayi/kanak-2 yg comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau wangi-wangian dan sebagainya..

Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dgn situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan. Yang patut kita lafaz ialah 'Astagfirrullahhala zim' (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun 'Innalillah' (Kepada Allah kita kembali).

Khamis, 24 Disember 2009

mY siS WeDDinG

Dicatat oleh idayurizuan di 8:07 PG 0 ulasan
pic kat umah ayu...





















ketibaaan pengantin...

sempat pose gak..


Pic ni masa ayu p majlis bertandang adik ayu kawin...pic adik tak byk kat ayu lg...
nati blk png br nak copy pic yang cun2 utk papar dlm blog ayu ni...

Ahad, 13 Disember 2009

baru balik dr kampung...

Dicatat oleh idayurizuan di 4:42 PG 0 ulasan
pose dlm bilik

kat luar masjid

upacara membatal air sembahyang
mgambil posisi di bakang bakal suami

adik ayu akad nikah kemarin 12.12.2009...cantik date..letihnye teramat.. mak masak suma sndiri...tp bla dh suma wat sendiri almaklumlah...tapi mak kata puas hati...semuanya berjalan dgn lancar...alhamdulliah dgn skali lafaz jer adik ayu dah jadi isteri org...





 

SITU SANA SINI Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal